Magten skal skifte i et velfungerende demokratiSøren Lind Jensen
Byrådsmedlem for Nye Borgerlige i Horsens kommune

Når den socialdemokratiske valgmaskine begynder at kværne, bliver man mast. Med millioner af skatteyderpenge i lommen sættes dagsordenen og politiske modstandere efterlades hårdt kvæstet. Spørg bare De Konservative.

Af Søren Lind Jensen
Byrådsmedlem for Nye Borgerlige i Horsens kommune 

Et valgresultat skal man respektere, men for Nye Borgerlige var valgresultatet i tirsdags en bitter pille at sluge, da vi kun var en promille fra at vinde yderligere et mandat. Trods en fin valgkampagne med få midler måtte vi se, at Liberal Alliance med en hyped Alex Vanopslagh i spidsen hapsede knap to procentpoint fra os i valgkampen. Det kan man konstatere ved at sammenligne de to partiers tal ved valgets udskrivelse til valgresultatet. Nuvel, tillykke til Vanopslagh og Co. Meget symptomatisk i øvrigt gik to fra min vennekreds også den vej i valgkampen.

Kigger man på valgtallene i Horsens kommune, der udgør én valgkreds, kan man konstatere, at blå blok for femte gang i træk har flertal – rød blok fik denne gang kun 45,9%. Hvordan kan det så være, at Socialdemokratiet og allierede gang på gang vinder kommunalvalgene og dermed sidder tungt på magten i kommunen?

Det skyldes, at socialdemokraterne bare er bedre til at mobilisere deres kernevælgere ved kommunalvalg, end de borgerlige er det. Ved sidste kommunalvalg var stemmeprocenten 63,8 % mod 83,4% ved det netop overståede folketingsvalg. Af de knap 20 procent af vælgerne, som ikke møder op ved kommunalvalg vurderes mindst 2 ud af 3 at være blå vælgere, hvilket kan ses af valgmønstret ved folketingsvalg i kommunen. Møder disse vælgere ikke op ved det kommende kommunalvalg, så bliver der ikke noget magtskifte på rådhuset. 

Da socialdemokraterne er enerådende på rådhuset, medfører det naturligvis magtfuldkommenhed og manglende lydhørhed. Det kan mine forbundsfæller fra Venstre og De Konservative også bevidne. For at få luftet ud og undgå magtarrogance er det altid sundt for demokratiet, at magten skifter med jævne mellemrum.

Trods forskellige politiske udgangspunkter og anderledes historik skal de blå partier naturligvis stå sammen og lytte til og lære af hinanden. NB ser sig som katalysator for borgerligt sammenhold. Ved kommunalvalget for et år siden gik to blå partier desværre solo og blev i øvrigt straffet for det med stemmespild til følge. Det må ikke ske igen.
 

Søren Lind Jensen

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023