Midtvejskrisen viste Kaj på rette vejI forrige uge, begyndte første del af fortællingen om Kaj Aage Helming som bor i Brædstrup. Her fortalt han om sin tid som sømand. I dette afsnit er Kaj gået i land og han oplever den store midtvejskrise.

Af Jørn Kildall

Turen går til Nykredit

Kajs nabo som var ansat ved Nykredit, spurgte om han var interesseret i en stilling som trykker i firmaet.

- Det lød spændende og jeg fik lært at betjene maskinerne. Vi trykte brevpapir til hele koncernen med forskellige brevhoveder, fortæller Kaj Helming.

Efter et stykke tid samlede Nykredit aktiviteterne i den gamle Nationalbank-bygning ved åen inde i Aarhus og Kaj blev bedt om at koordinere flytningen fra Viby J. og han chef overraskede ham:

- En dag kom min chef ind i trykkeriet og spurgte: Hvad laver en kaptajn som dig i trykkeriet? Vi skal flytte og det skal du stå for. Første opgave var at få bragt størrelsen af arkiverne ned, da der slet ikke var plads til dem i det nye domicil.

Kaj blev forfremmet i firmaet og blev ansvarlig for interne aktiviteter og firmaets edb-afdeling. Her var kan ansat med fast løn og pensionsordning.

Det store vendepunkt

Kaj og hans kone så et opslag for massage, hvor en massør ville lave et arrangement i Risskov og de besluttede sig for at tage af sted.

- Han lavede Maori Massage, hvilket var uset på dette tidspunkt. Det var grænseoverskridende for os, da vi ikke kunne finde ud af at røre et andet menneske… på det tidspunkt. Det var meget forskelligt fra andre massageformer. Jeg var solgt og besluttede mig for at lære Maori Massage og gik i gang med den toårige uddannelse.

Kaj havde fundet noget vigtigt i sit liv og var meget fascineret af massagen, og af at man kunne røre et andet menneske på denne måde.

- Jeg bad min chef ved Nykredit om et års orlov, så jeg kunne afprøve massagen. Det fik jeg nej til, for han vidste godt at hvis jeg tog dette skridt, så kom jeg ikke tilbage igen. Men jeg fik et halvt års løn og blev fritstillet, fortæller han.

Kaj etablerede egen massageklinik i hjemmet ved Malling og fik en god succes med virksomheden fra begyndelse af. Samtidigt stiftede Kaj også bekendtskab med en massageform fra Hawaii af og han forklarer:

- Jeg blev gjort opmærksom på at der ville komme en mand til Brædstrup for at undervise i Hawaii-massage. Jeg tog afsted og hørte om en masse store terapeuter som ville komme til Danmark… det var smart for så behøvede jeg ikke at rejse ud og jeg gik i gang med en toårig terapeutuddannelse.

Kajs midtvejskrise

Kaj var inde i en midtlivskrise på dette tidspunkt og gik rundt hjemme, og var begyndt at tænke på sin pension. Hvor skulle han gå hen i livet?

Gennem sit arbejde mødte Kaj en spændende kvinde, og han var tiltrukket af hende og hun af ham. Kaj vidste at han var nødt til at følge sit hjerte og styre sit liv i en ny retning:

- Jeg blev klar over at jeg blev nødt til at forlade min kone og lade hjertet styre. Jeg var nødt til at følge min lykke... så jeg forlod huset med hvad jeg kunne have i en lille bil, resten beholdt min kone.

Lykken varede ikke længe og efter et halvt år var det nye forhold slut. Kaj ser tilbage på hændelsen som en katalysator der fik han til at ændre kurs og han blev selvstændig massør og flyttede ind i en lejlighed i Aarhus.

- Jeg fik klinik i Aarhus og det gik ikke så godt som jeg kunne ønske… der var ikke kunder nok til at det kunne løbe rundt og jeg måtte på understøttelse.

Gennem arbejdsformidlingen blev Kaj sendt på daghøjskolen og lærte at tegne og male. Kaj husker hvordan han stod med sit første akrylmaleri og ikke vidste hvad han skulle stille op.

- Jeg vidste ikke hvad jeg skulle og endnu værre gik det, da vi skulle arbejde med akvarelfarver. Men langsomt gik det op for mig hvad jeg beskæftigede mig med.

En person sætter gang i maleriet

På et tidspunkt mødte Kaj kunstneren Lars Christian Hansen som for alvor satte gang i hans maleri.

- Lars Christian er en ekspressiv kunstner og meget foregår med store armbevægelser… helt bogstaveligt. Kan lærte mig at der skal noget på lærredet, mere end jeg egentlig ville i begyndelsen, fortæller han med et smittende smil.

Mange af Kajs billeder tager udgangspunkt i fotografier, hvor han bruger en projektor til at kaste motivet på lærredet og han forklarer:

- Jeg kan ikke tegne, men projektoren er mit udgangspunkt. Så får jeg proportioner og fine detaljer med. Teknikken er ikke ny og har været brugt af kunstnere i århundrede for at få det rigtige perspektiv med i deres værker.

Kaj har ligesom alle andre også været berørt af Corona-restriktionerne, men har heldigvis har sit maleri at bruge tiden på.

- Det har været en lang periode med nedlukninger og isolation, men mit maleri har reddet mig. Jeg har brugt mange timer ved mine lærreder og det har været godt for mig og givet mig mange nye kunstneriske udfordringer… kan jeg dette eller ej? Det har jeg så prøvet af, griner han.

Kvinden fra Polen

På et massagekursus i Warszawa mødte Kaj en polsk kvinde som han faldt for og hun for ham. Efter et stykke tid flyttede hun til Spanien og ville gerne have ham på besøg.

- Jeg ville ikke tage til Spanien og ville bare sidde og passe min egen depression efter min skilsmisse. Hun fik mig alligevel overtalt og det samme forår drog jeg sydpå for at besøge hende… her blev jeg overmandet af det fantastiske lys som var dernede. Vi skulle kigge hinanden an – skulle vi være par?

Kaj tog tre år i træk ned og besøgte hende og her udviklede forholdet til mere end venskab og de havde et forhold i 12 år.

- Jeg købte en 20 fods container og pakkede alt hvad jeg ejede i den og flyttede til Spanien. Det var planen at jeg skulle have købt en stor andel af hendes kæmpe grund hvor hun boede, men hun trak sig og vi gled langsomt fra hinanden.

Har fundet lykken i Danmark

Kaj flyttede hjem til Danmark og forsøgte at genfinde kærligheden med svigtende held. Han bosatte sig i Brædstrup hvor han efter nogle år fandt sin nuværende kæreste.

Kaj har brugt hende som model til flere af sine malerier og selvom hun ikke kunne lide det i begyndelsen, synes nu godt om at være Kajs foretrukne model.

- Hun en dejlig og et af mine yndlingsmotiver, når jeg skal male. Vi har været sammen i 5-6 år nu, så må vi se hvor fremtiden bringer os hen, slutter Kaj Helming af.

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

Tåning jazz 2018
01. aug 2021