Patientsikkerhed i fare hos akupunktur-patienter under lockdown



Formanden for Danske Akupunktører, Karina Rundquist

Patienterne risikerer stikskader ved at blive behandlet af folk uden tilstrækkelig faglig baggrund. Jane Heitmann, formand for sundheds- og ældreudvalget, vil tage sagen op. Når godkendte akupunktører er tvangslukket, henvises patienterne til behandlere, der må holde åbent, men som kun har et kort kursus i akupunktur.

- Det er sørgeligt og giver både skævvridning og risiko for skader, siger formanden for Danske Akupunktører, Karina Rundquist, der samtidig frygter, at mange uddannede akupunktører går konkurs.

I Danmark er akupunktur ikke anerkendt som en selvstændig uddannelse. Det betyder at fx fysioterapeuter, sygeplejersker eller kiropraktorer, der tager et lille kursus i akupunktur på måske 12 timer, stadig må give akupunktur under lockdown. De har lov til det, fordi de har en sundhedsfaglig autorisation, mens de akupunktører, der har taget en to-årig uddannelse i akupunktur med minimum 650 timer, skal holde lukket. Selv om hygiejne og forholdsregler er de samme.

- Det betyder, at alle, der har en lang faglig uddannelse bag sig, er tvangslukket, mens andre med blot et kursus fortsat udøver nålebehandling. Det er trist og ikke særligt betryggende for patienterne, siger Karina Rundquist, der mener, at det er stik imod lovens hensigt.

Politiske problemer

Sundheds- og ældreministeriet samt Erhvervsstyrelsen har meldt ud, at man kun må behandle i det fag, man er autoriseret til. Ikke desto mindre er der lige nu en stor stigning i indkøb af akupunkturnåle til fysio- og kiropraktorklinikker, der reklamerer med muligheden for at få akupunktur. Men det er langtfra dem alle, der har den fulde uddannelse i akupunktur.

Jane Heitmann (V), formand for sundheds- og ældreudvalget, har henvendt sig til sundhedsministeren.

- Jeg vil høre, om det stadig giver mening, at akupunktørerne skal holde lukket. Der er selvfølgelig nogle sundhedsfaglige hensyn, der skal respekteres, men det skal ikke bremse for, om det giver mening at åbne op, understreger hun.

Konkurser

Flere uddannede akupunktører er så hårdt pressede, at de måske lukker deres klinikker. Blandt andet Preben Steffensen i Vildbjerg, der sammen med sin kone og tre andre behandlere har haft klinik siden 2002.

- Jeg overvejer at lukke helt ned, da jeg har svært ved at se en reel fremtid for dansk akupunktur. Markedet er ved at blive overtaget af dem, der tidligere så ned på faget, og som er meget mindre uddannede, og der er intet at gøre ved det, siger Preben Steffensen.

- Vi frygter, at der kommer en stribe af konkurser hos de bedst uddannede akupunktører på grund af den konkurrenceforvridning, der sker i øjeblikket, siger Karina Rundquist, der mener, at det også går ud over akupunkturens gode ry, når man behandler patienter på baggrund af et kort kursus.

- Jeg håber, at vores medlemmer hurtigst muligt får lov at åbne, så vi som professionelle akupunktører kan være med til at hjælpe med vigtige samfunds- og sundhedsmæssige opgaver i et presset sundhedssystem.
 

Danske Akupunktører

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023