Ulvetid i Vestbirk?Midt i en ulvetid, melder Horsens kommune ud, - at de har ansøgt og fået lovning på en stor sum penge, som kan give dem lov til at smide grøn el og vandkraftværk over bord til fordel for vandrefiskene.

Af Karen Bækbøl, Træden
Forhenværende højskolelærer fra Vestbirk højskole

Bredvadsø blev skabt i løbet af eftermiddagen og aftenen d. 27. november 1924.

De følgende dage opstod Naldalsø og Vestbirk sø. 2. december. stod vandet ved Vestbirk Vandkraftværks turbinekamre og samme dag gik elproduktionen i gang.

Således står der i bogen af Allan Leth Frandsen: Vand, Kraft & Værker. 900 år med Gudenåens arbejdskraft.

Den 27. var dæmninger, sluser, stigbord og kanaler færdige, og vandet begyndte at stige.

Begivenheden var i det gode vejr et tilløbsstykke. Børn og voksne, journalister og fotografer var til stede. Kl. 13 lukkedes vandet gennem sluserne ind i turbinekamrene og Karl Petersen holdt en kort tale om værkets historie inden han gav ordre til igangsætningen og bad alle råbe et trefoldigt hurra for anlægget. Her fik de uden olie, gas, kul en opfindelse, der udnyttede Gudenåens store fald og strøm, og det har virket i næsten 100 år og vil fortsat kunne virke, - lige som Tangeværket, der nu har kørt i 103 år, og kan fortsætte. Tager vi til Sverige og Norge har de lang tradition for denne slags vandkraftværk, både små og store, og det er så også fra Norge, vi får grøn el, når det ikke blæser her og solen ikke skinner, - det må man gerne fortælle de skiftende ministre for miljø – Lunde Larsen, Ellemann, Dan Jørgensen, Wermelin, Magnus Heunicke, som siden 2015 har regeret på skift.

Nej nu vil man i Horsens kommune med miljømisterens velsignelse bruge el og motor på at pumpe vand fra det ødelagte dige over i de to store søer og dertil må man bruge kræfter på at grave en lang elledning hen til dette sted. 

For det andet må man føre vandkraftværkets ledningerne den modsatte vej, i det man nu må varme bygningen op med elmotor.

For det tredje, vil man nu miste 2 mio. kW/h om året, - hvad er det lige det bliver omsat i kroner og øre? Men det er måske et problem for Silkeborg kommune, - så der kan Horsens ikke tage sig af? Det er jo statens Naturstyrelse, det nu vil gå ud over, - og det er også naturen …

Undskyld jeg kan ikke følge med … det er ufatteligt, at man desuden vil begynde projektet med at grave og rørlægge midt i fugle/svaner og dyrenes yngleperiode. Det hensyn, som man ellers har tænkt på, - da kanosæsonen først må begynde d. 15. juni. Dette er hverken klimavenligt eller dyrevenligt, men meget forhastet.

De, der gennem generationer kan sige:” MIN farfar/ morfar var med til at grave det sidste ud til kanalen, til dæmningen og være stolte af det, får at vide:” Det er nye tider:”. 

De, som har glædet sig over Vestbirkegnens natur gennem snart 100 år, ser med sorg, hvordan nutidens yngre mennesker med et pennestrøg kan ødelægge vores stolte opfindelse, og det rige dyre- og fugleliv, der har fundet sig til rette her. Kære kommune, sæt denne plan i bero, mens vi ser hvordan krigene rundt om udvikler eller afvikler sig, - Det er ulvetider!
 

Karen Bækbøl

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023