Debat: Manglende gadelys på naturstien mellem Ryvej 26 og Nybakken i Østbirk!(arkivfoto)

I mere end 20 år har jeg og mine naboer gået om aftenen med lommelygter, og blinkende lygter på hundene, kondiløbere er kommet løbende med pandelamper, fordi der mangler gadelamper på Naturstien i Østbirk mellem Ryvej 26 og Nybakken.

Af Lykke Elkrog
Ryvej 27
8752 Østbirk

Lige nu er stien nærmest livsfarlig at gå på i mørket, der ligger blade fra løvfald som er våde og glatte, som ikke bliver fjernet.
For næsten et år siden skrev jeg til Horsens kommune Vej og Belysning, om de ikke kunne sætte 4 - 5 gadelamper op på naturstien mellem Ryvej 26 og Nybakken. Efter 9 mdr. modtog jeg en mail, fra kommunen, hvor de kort redegjorde for at begrundelsen, for ikke at sætte lys op på stykket, var at det var Skov og Naturstyrelsen det rådede over stykket. Hvis der skulle lys op, skulle der ansøges hos dem.

Jeg skrev ansøgning til Skov og Naturstyrelsen, om problemet. En time efter ansøgningen var sendt afsted, ringede Per Kristensen, fra Skov og Naturstyrelsen, Midtjylland til mig. Det var tydeligt, at Per Kristensen havde kigget grundigt på kortet over Østbirk, og han fortalte at Skov og Naturstyrelsen først rådede over stykket efter Nybakken, mod Gantrup.

Jeg kontaktede så igen Horsens Kommune, og fortalte hvad Skov og Naturstyrelsen, Per Kristensen havde sagt. For mig er det særdeles mærkeligt, at man udvider Østbirk med et nyt boligkvarter oven for stykket, men at man så ikke inddrager det stykke af Naturstien som ligger lige foran. Det har man gjort, længere fremme på Naturstien, mellem Ryvej 2 og Ryvej 26 i Østbirk.

Her kort før jul, ringede Ingeniør Nikolaj Andersen fra Horsens Kommune, så til mig, da jeg fortalte om snakken jeg havde med Per Kristensen, fra Skov og Naturstyrelsen, skulle han så pludselig tjekke, hvem der rådede og stod for stykket mellem Ryvej 26 og Nybakken. Nu påstod han igen det var Skov og Naturstyrelsen der rådede over stykket.

Da jeg påpegede at stykket også var cykelsti og “tryg skolevej” for børn fra Gantrup, m.v. lovede han at se på sagen igen, “det ville komme på Horsens kommunes lange prioriteringsliste” sagde han.

Nu er det så jeg tænker, vi skal ikke på en lang prioriteringsliste. De lamper skal op nu, vi har ventet i mere end 20 år. Vi er for pokker også skatteborgere, der betaler kommuneskat, vi skal ikke være ofre for at Horsens Kommune og Skov og Naturstyrelsen ikke kan blive enige om, hvem der ejer og har ansvaret for belysning og renholdelse af stien på det stykke.

Jeg har skrevet om dette her på Facebooksiden “Hjælp hinanden i Østbirk” hvor der er kommet tilkendegivelser fra mange borgere, der er utilfredse med at stykket hverken er belyst eller renholdt.

Nybakkens beboerforening, har også tilkendegivet at de har gadelamperne, på stykket på deres prioriteringsliste, når der skal etableres gang og cykelstier på Nybakken.

Jeg har skrevet til Østbirk Borgerforening, som vil sætte det på deres prioriteringsliste, og kontakte vores lokale byrådsrepræsentant Birthe Knudsen, for at få sat skub på sagen.

Vi må håbe gadelamperne og fejemaskinen kommer i gang snarest inden folk kommer til skade på stien. Lige nu er den mørke sti også en fremragende flugtvej for indbrudstyve.
 

Lykke Elkrog

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023