En æra slutter i Hovedgård: Farvel til Thomas’ Røgeri



Thomas Møller Jensen, Hovedgård Røgeri. (Foto: Jan Koborg Olsen)

HOVEDGÅRD - Efter 56 år i røg og damp er det tid til at gå på pension. Hovedgård Røgeri, drevet af Thomas Møller Jensen siden 1968, lukker sine døre. Et sted hvor god mad og smil var dagens ret, forsvinder fra Vestergade 11.

Af Jørn Kildall. Fotos af Jens Glavind, lokalrapporter og Jan Koborg, lokalrapporter

Når du kører gennem Hovedgård, er det svært ikke at tænke på den lille butik på Vestergade. I snart seks årtier har Thomas Møller Jensen været manden bag disken på Hovedgård Røgeri, klar med røget laks, spegepølser og alt, hvad hjertet begærer til en god frokost. Men nu er tiden kommet – Thomas, der for nylig fyldte 83 år, har besluttet, at det er på tide at gå på pension.

En begyndelse i en driftig stationsby

Tilbage i november 1968 kunne man i Østjydsk Avis læse, at Hovedgård Røgeri nu tilbød alt inden for saltning og røgning. Dengang var byen fyldt med liv. Der var tre slagtere, købmanden, vaskeriet, ekviperingshandleren og så selvfølgelig Thomas, der startede både røgeri og hjemmeslagtning. Det var tider, hvor man stadig købte en halv gris, fik den parteret og lagt i fryseren. Thomas selv kørte rundt til gårdene i sin hjemmeslagterbil og sørgede for, at alt blev røget og saltet med kærlig hånd.

"Det var en anden tid," siger Thomas med et smil. "Folk hentede deres kød direkte fra gårdene, og vi var tættere på vores mad dengang. I dag går man bare ned i supermarkedet og finder det hele pakket ind i plastik."
 

(Foto: Jens Glavind)

Hjemmelavet smag og håndværk

Røgmanden fra Hovedgård blev hurtigt en populær skikkelse. Ikke kun blandt lokale jægere, men også hos dem, der bare ville have noget ekstra godt til festen. Spegepølser, rullepølser, hamburgerryg – intet var for stort eller småt til Thomas’ røgkammer. Mange har sikkert stået foran hans disk og nikket til et stykke koldt røget laks eller måske en god skive spegepølse.

Og det var ikke kun smagen, men oplevelsen, folk kom for. Thomas var kendt for sit smil og sin evne til at få folk til at føle sig hjemme. Han var ikke bare en håndværker, han var en institution. En fast del af byens liv og en påmindelse om, hvad godt gammeldags håndværk betyder.

Fra tre slagtere til en enkelt bager

Bylivet i Hovedgård har forandret sig drastisk siden dengang. Der er langt færre butikker i dag, og mange af de små erhverv er forsvundet. Hvor der engang var tre slagtere og flere købmand, er der nu kun en SuperBrugs, en bager og et apotek tilbage. Men midt i al den forandring har Thomas og hans røgeri stået som en stabil, røgfyldt påmindelse om byens historie og sammenhold.

Hans kone Edel drev i mange år en trikotagebutik ved siden af, og sammen har de været en del af byens puls. Nu lukker dørene til det lille røgeri, og med det forsvinder endnu en brik af Hovedgårds gamle byliv.
 

(Foto: Jens Glavind)

En tak fra byen

Thomas har ikke travlt med at sætte sig i gyngestolen, for selvom røgeriet lukker, er han stadig en aktiv skytte. Men han indrømmer, at det vil være underligt ikke at skulle åbne dørene hver morgen og tage imod de faste kunder.

Byens borgere vil savne duften fra røgeriet, de små snakke over disken og smagen af hjemmelavet håndværk. Der er ingen tvivl om, at mange har nydt godt af hans arbejde gennem årene. Og mens tiderne har forandret sig, har Thomas været en konstant. En påmindelse om, at godt håndværk aldrig går af mode.

Så nu, når han går på pension, er det tid til at sige tak. Tak for de mange gode måltider, for grinene over disken og for minderne fra en tid, hvor Hovedgård var lidt mere lokal og lidt mere personlig.

Thomas Møller Jensen bliver måske 83, men for mange vil han altid være Hovedgårds røgmand – og han vil blive savnet.
 

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024