Er affald et fælles ansvar?Jørn Kildall, socialdemokratisk kandidat, kommunalvalget

Din mor er her ikke, ryd op efter dig selv! Den kender vi alle sammen fra arbejdspladsen eller skolen. Med fare for at lyde som en sur gammel mand, så skulle man tro at mor gik i hælene og ryddede op efter nogle af os.

Af Jørn Kildall, socialdemokratisk kandidat, kommunalvalget
Ryesgade 2F, 8700 Horsens

En ren by er en rar by, det synes vi alle sammen og dem som kommer på besøg i Horsens kommune vil gerne have et godt førstehåndsindtryk. Desværre oplever jeg tit, at der ligger affald på fortove, veje og i grøftekanter. Det er ikke kønt at kigge på.

Hvordan lander det der? Der kan være mange grunde til. Som kørende på mit arbejde kommer jeg rundt i hele kommunen og oplever at der ryger affald ud af bilvinduer – en sodavandsdåse komme flyvende og lander i grøftekanten eller på marken.

Inde i Horsens ser jeg, at særligt yngre mænd, helt naturligt smider sodavandsdåsen på fortovet. Emballagen fra den nærliggende fastfoodrestaurant ender ofte i den store affaldsspand, vejene… der bliver nok ryddet op.

Det bekymrer mig, at visse i generation som skal overtage efter mig, virker ligeglade med naturen og vores fællesskab. Hvem min rydder op efter dem… deres mor?

Plastik i naturen bliver kun langsomt nedbrudt, for at ende som mikroplast der optages i fødekæden og det kan ende på vores middagstallerkner.

Der er stor fokus på genanvendelse af de sparsomme ressourcer - plast og metal bliver indsamlet og genanvendt. Plastik kan genanvendes flere gange og et metal som aluminium er i øjeblikket en mangelvare, hvilket presser priserne op. Det godt at genanvende aluminium da det kun kræver 1/20 energi ift. at fremstille nyt – altså endnu en god grund til at genanvende.

Heldigvis har fast food-industrien opdaget at forbrugerne er bekymret for brugen af plastik i emballage. Derfor tilbyder mange af dem alternative løsninger og har sænket deres forbrug af plastik i emballagerne.

Hvorfor lander affaldet ikke i skraldespanden? En overfyldt affaldsspand er svær at putte mere i og hvis det blæser, så flyver det lette affald rundt omkring. Jeg har også set måger i Horsens midtby supplere deres daglige kost ved overfyldte affaldsspande.

Vi er alle ansvarlige for at bortskaffe vores affald – bare det ikke lander på gaden eller i naturen! Vi har mange gode folk som hver dag, året rundt, fjerner vores affald på forsvarlig vis og sørger for at få det genanvendt eller brugt til fremstilling af energi. Hurra for dem.

Ja, affald er et fælles ansvar.
 

Jørn Kildall (S)

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Bakkelandets Friskole - Børnehave - Vuggestue
07. jun 2021