Keramikken var slet ikke planlagtStine Orle som er uddannet designer, bor sammen med sin kæreste og deres barn i Stensballe, i husets kælder har hun indrettet et hyggeligt keramikværksted og showroom med hendes mange produkter.

Af Jørn Kildall

Stine Orle som rundede 30 år for kort tid siden voksede op i Gedved og Østbirk-området. Efter endt gymnasium vidste hun ikke hvad hun ville og havde tre fjumreår i Aarhus for at finde ud af hvad hun ville. Hendes drøm var at komme ind på arkitektskolen.

- Jeg søgte ind på arkitektskolen og som et pludseligt indskud, sådan bare for sjov, søgte jeg også ind på Designskolen i Kolding - til min store overraskelse blev jeg optaget på skolen.

Keramikken var slet ikke meningen

Det er svært at komme ind på skolen i Kolding da mange forsøger hvert eneste år, men Stine Orle kom ind i første forsøg. 

- Det var ikke hvad jeg havde planlagt for dette, var min anden prioritet, men da jeg først kom i gang med studierne i Kolding, vidste jeg at dette var den rette hylde for mig.

I Kolding studerede Stine industriel designer hvor man blandt andet designer maskindele, kopper, tallerkner, sofaer – det er en meget bred uddannelse.

- Det har aldrig været meningen at jeg skulle arbejde med keramik, men på mit sidste år på Designskolen arbejdede med emnet: ”Hvordan spiser vi?”. Min løsning endte ud med at der skulle fremstilles emner i keramik.

Det var her Stine, for første gang, stiftede kendskab med keramik. Efter endt uddannelse gik Stine ledig et halvt år, og tiden brugte hun til at få undervisning af en keramiker. Det lykkes hende at få arbejde som industriel designer men keramikken havde fundet sin plads i hendes hjerte og fritiden blev brugt til at være kreativ i keramikværkstedet.

Kælderværksted i Stensballe

Stine flyttede sammen med kæresten fra Aarhus til Stensballe hvor der var plads til hendes værksted i kælderen. På samme tid blev hun gravid og efter endt barsel kiggede hun sig om efter nyt arbejde i Horsens. Hun fik et deltidsjob som underviser på Hulvej skole i kreative fag som billedkunst, håndværk og design.

- Det passede mig fint for den anden halvdel af min tid skulle bruges på keramik. Jeg har været på markeder og solgt min keramik længe, men jeg etablerede først min virksomhed i november 2020.

Stine elsker at undervise andre

Stine har et samarbejde med Anna Lund som er også keramiker og sammen fandt de ud af at de ville lave workshops. 

- Vi lavede vores første workshop i oktober sidste år og vi fik afholdt fire af dem med fyldte hold og med mange på venteliste… men så lukkede landet igen ned pga. Covid-19.

Desværre nåede de to kvinder ikke rigtigt at komme i gang inden Danmark blev lukket ned. Det er Stines tanke at hendes virksomhed skal være halvt produktion/salg af keramik og halv undervisning/workshops.

- Nedlukningen har givet mig tiden til at udvikle mine produkter og på at gøre min virksomhed endnu mere synlig blandt andet på de sociale medier. Jeg vil gerne indrømme at mine kompetencer ikke er helt så stærke på det område, men jeg er ved at komme efter det.

Stine ser frem til igen at kunne afholde workshops når landet åbner mere op og håber på at kunne begynde igen til maj.

- Folk har jo gavekort som de fik i julegave liggende, så de savner sikkert også at kunne komme ud og arbejde med ler og være kreative. Jeg har også en plan om at lave dreje-kurser her i mit værksted. Det er ikke særligt stort, så der vil blive plads til en-to kursister ad gangen… heldigvis har jeg allerede stor efterspørgsel på det.

Stine nyder at undervise andre i sin egen store passion; keramik og drejning i ler. Hun ved at hun ikke har arbejdet længe med ler, men hun ser det som en livslang uddannelse hver gang hun sidder ved drejebænken. 

- Det er mange ting jeg ikke ved noget om endnu men jeg lærer hele tiden nyt og bliver bedre dag for dag.

Designer eller keramiker?

Stine ser ikke sig selv som enten designer eller keramiker. Hun har mange flere hatte på som hun udtrykker det:

- I begyndelsen tænkte jeg meget over hvad min titel var, men det er ikke relevant. Jeg tager jo designet med over i keramikken, og keramikken med over i designet. Der skal jo også stå underviser på mit cv… og som selvstændig har jeg jo så mange forskellige hatte på. Det nemmeste er bare at kalde mig for Stine!

Glæder sig til alting åbner igen

Stine tripper og venter på at markederne igen må åbne så hun kan komme ud og vise sine produkter.

- Det er på en måde lettere at sælge keramik til kunderne når de har stået med det i hånden og mærket leret, glasuren og formerne. Man kan se noget det jeg har lavet på hjemmesiden www.orlestudio.dk og man er også altid velkommen til at aftale en tid, for at se mit showroom og værksted.

Stine havde sin keramik med på påskemarked hos Morgenfruen i Vær, og mange af kunderne har efterfølgende bestilt de smukke keramikprodukter efter at have haft dem i hænderne. 

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

Tåning jazz 2018
01. aug 2021