Markant nedgang i danskernes energiforbrug(Arkivfoto)

Energistyrelsen rapporterer om betydelige reduktioner i gas- og elforbrug i den seneste fyringssæson, hvilket afspejler en stærk indsats fra danskerne for at spare på energien.

Af Jørn Kildall

Adfærdsændringer skaber bæredygtige resultater

Fyringssæsonen er officielt overstået, og nye tal fra Energistyrelsen bekræfter, at danskerne har opnået markante reduktioner i forbruget af gas og el. I perioden fra 1. oktober 2022 til 30. april 2023 er der konstateret reduktioner i gas- og elforbruget på henholdsvis 24 og 9 procent sammenlignet med det normale forbrug.

Over hele perioden blev besparelserne på begge energikilder opnået på tværs af sektorer. Husholdningernes forbrugsvaner bidrog væsentligt til nedgangen i elforbruget, mens reduktionen i gasforbruget primært blev drevet af konvertering fra gas i produktionssektoren.

En stærk start til den kommende fyringssæson

Den vedholdende reduktion i forbruget har givet Danmark en solid start på den kommende vinter. Gaslagrene er 75 procent fyldte, et bemærkelsesværdigt højt niveau på denne tid af året, hvor lagrene typisk fyldes op.

"Denne fyringssæson har danskerne vist, at det er muligt at påvirke forsyningssituationen til det bedre gennem bevidst forbrug og god spareadfærd," udtaler Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen.

Nuets forbrug påvirker fremtiden

Det danske energisystem er indviklet. Vi er direkte forbundet med vores nordiske og europæiske naboer, hvor vi både importerer og eksporterer strøm og gas. Desuden er vi en del af både et europæisk elmarked og et globalt gasmarked, som begge kan påvirkes af produktionen i andre lande. Forbruget af de forskellige energikilder påvirker også hinanden og dermed forsyningssikkerheden.

Mens mange af de faktorer, der påvirker forsyningssituationen i den kommende fyringssæson, er uden for vores kontrol, er vores nuværende adfærd en faktor, vi kan påvirke. Det gør det særlig vigtigt at være opmærksom på forbruget også om sommeren.

Energiforsyningens status og udsigt

Energistyrelsen udgiver hver måned en vurdering af energiforsyningen baseret på den seneste tilgængelige information. Energistyrelsen vurderer, at energiforsyningen er stabil på tværs af alle energikilder, og at gaslagrene er mere fyldte end de typisk er på dette tidspunkt af året.

Dette er et godt udgangspunkt for dette års lagerfyldning, især fordi der har været en nedgang i gasforbruget, og vinteren ikke har været særlig kold. Energistyrelsen forventer ikke mangel på træpiller og biomasse og følger situationen omkring olie nøje, især med hensyn til effekten af EU's sanktioner på russisk olie.

Så længe de gode sparevaner fortsætter, forudser Energistyrelsen, at det ikke bliver nødvendigt at afbryde strømforsyningen til forbrugerne i den kommende fyringssæson.
 

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Østbirk Kirke
29. maj 2024