Når portvin er hobby og professionKenneth Jespersen, SuperBrugsen Østbirk, foran hylderne med det store udvalg af gode portvin. (Foto Jørn Kildall)

Brugsuddeleren i Østbirk, Kenneth Jespersen er en stor kapacitet når det drejer sig om viden på vin. Men hans helt store hobby er portvin som han ved endnu mere om og for Kenneth er det et held også at have sin hobby som sin levevej.

Tekst og fotos Jørn Kildall

Kenneth fortæller at hans store passion, da han var lidt yngre var vinen. Men nu er fokus skiftet til portvin.

- Der er en myte eller fordom omkring portvin, mange tænker på gamle mænd og sure cigarer når de hører og om det. Men det er heldigvis ved at skifte og flere og flere yngre mennesker begynder at se kvaliteten i portvin, og interessen er som jeg ser det stigende.

Kenneth har fået sin passion for portvin og salget i SuperBrugsen Østbirk til at smelte mere eller mindre sammen. Salget er støt stigende og man oplever at flere og flere kunder, også langvejs fra, får øjnene op for det store udvalg og den ekspertise man har i butikken omkring portvin.

- Jeg var til portvinsmesse i Horsens for halvanden måned siden og her fortalte flere af messegæsterne at de godt kendte til vores sortiment i Østbirk og messen betyder også at vi har fået flere nye portvine ind på hylderne.

Udvalget i SuperBrugsen af portvinene spænder bredt og flaskerne fås fra 79 kroner og til langt over 1000 kroner stykket. Så her bør være noget for enhver smag og pengepung.

(Privatfoto)

Kenneth er blevet udvalgt blandt sin uddelerkolleger til at repræsentere indkøbsdelen for vin og portvin.

- Det betyder at jeg har været med til at udvælge årets juleportvin. Det er en ære at få lov til at være med i denne proces. Jeg var med på besøg hos leverandøren i Portugal hvor vi bestilte 124.000 flasker portvin. Det er en kæmpe ordre i den branche, for her er leverandørerne vant til at køberne bestiller nogle få kasser eller flasker ad gangen. Så vores ordre blev hurtigt rygtet blandt andre portvinsproducenter i landet.

I den tid hvor man for alvor begyndte at sætte kræfterne ind overfor portvin er antallet af solgte kasser steget med langt over 1000%. Kenneth har også oplevet, at under corona epidemien, steg interessen for portvin da mange brugte mere tid i hjemmet end normalt. Det betød af kunderne begyndte at interessere sig for portvin og sætte sig ind i alle de mere nørdede detaljer der er når man går i dybden i dette område.

- Vi har oplevet at forskellige typer spiritus og vine har været oppe i tiden. Det har været whisky, gin, rom og tequila som har fået deres renæssance. Jeg tror at interessen for portvin skyldes at mange holder af sødmen man finder i flaskerne kombineret med den lidt højere alkoholprocent. Man kan sige at ”gammelmandsryet” stille og roligt er ved at forsvinde fra portvinen.

Danmark er et af de lande som målt efter indbyggertal aftager mest portvin efter Portugal, som ligger på førstepladsen.

- Portvin hører ikke kun julen til som det måske traditionelt har været. Personligt så ynder jeg at tage en lys portvin, en LBV, og drikke den til en peberbøf. Det burde flere prøve, da det er en himmelsk kombination, slutter Kenneth Jespersen af.

(Privatfoto)

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023