Nekrolog: Preben Egeholt dødPreben Egeholt

I 1969, nærmere betegnet 1. søndag i advent, begyndte den unge 19-årig seminarist, Preben Egeholt, som kirkesanger i Tolstrup kirke. Han var blevet anbefalet af nogle seminarielærere, der kendte hans evner som sanger. Hvor længe kunne hans karriere som kirkesanger mon vare? Vel kun til han skulle på græs eller fik et lærerkald et eller andet sted ude i landet. Det varede i hvert fald til sommeren efter, for i 1970 blev han også ansat som kirkesanger i Kattrup kirke.

Af N. A. Lund Svendsen
Formand for Kattrup-Tolstrup sognes menighedsråd.

Han var kommet fra Horsens til den lille landsby Gedved, smørhullet mellem Horsens og Skanderborg, for at læse til lærer, og han var en flittig studerende, som gerne ville kunne sine ting. Stemme- og musikevner må have udviklet sig gennem undervisningen, og menigheden i kirken var glade for den unge kirkesanger, Preben Egeholt.

Han har arbejdet sammen med flere organister, og med dem har han haft et godt samarbejde, hvor de med musik og sang deltog i gudstjenesterne under de to præster, Folker Willesen og Jytte Ibsen. 

Preben Egeholt’s arbejde som kirkesanger var nærmest at opfatte som et kald. Han ville, at gudstjenester og kirkelige handlinger skulle udføres med værdighed, og det efterlevede han. Også her i coronatiden tog han udfordringen op sammen med den øvrige kirkebetjening. Som han sagde, så er det også nu, menigheden har brug for kirken, og for 3 konfirmationer på en formiddag gik han ikke af vejen.

Preben Egeholt har sunget til utallige barnedåb, til de samme unges konfirmationer og til mange bryllupper, hvor han kunne huske, at han havde sunget for også ved dåben. Når man sagde kirkesangerens navn, kendte alle ham, og han kunne lide at få en snak med folk efter gudstjenesten.

Han var en god fortæller. Flere gange har han diverteret mødedeltagere i præstegården med en landsbydegns erindringer. Hans historier fra et langt kirkesangerliv kunne få os til at trække på smilebåndet. Han kunne virkelig fange de oplevede hændelser lige på kornet.

Preben Egeholt har i alle årene siden sin læreruddannelse været lærer i Østbirk. Han har sunget i kor, var aftenskoleleder i Gedved kommune, har arbejdet med revy i Kattrup og Østbirk, var medlem af kommunalbestyrelsen i flere perioder, og i mere end 50 år tog han hver søndag turen til Kattrup og Tolstrup kirker. Så sent som pinsedag ved en af årets store gudstjenester lød hans eminente tenorstemme, da vi sang ”I al sin glans nu stråler solen”, så det var en glæde at synge med i det smukke kirkerum. Nu skal han bæres i den hvide kiste ind i kirken, og lad os så synge med tanke og tak for de mange års kirkesang.

Ære være Preben Egeholts minde.
 

Lignende artikler

N. A. Lund Svendsen

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

Tåning jazz 2018
01. aug 2021